SVET NIJE NAŠ
A WORLD NOT OURS

Velika Britanija, Danska, Liban 2012.
93 minuta
režija: Mahdi Fleifel

Ovaj film i njegov mladi autor doživeli su velike počasti već od prvog koraka: premijera na Berlinskom festivalu, glavne nagrade na vodećim festivalima umetničkog filma - u Edinburgu, Jamagati, Njujorku i dva proglašenja za vodećeg mladog talenta na Kopenhagen Doks festivalu i na Nordijskoj panorami 2013. u okviru programa “Novi nordijski glasovi”. Briljantanim postupkom arhivski snimci isprepletani su sa snimcima subjektivnog autorskog pogleda, stvarajući jedinstvenu hroniku u kojoj dominiraju toplina likova i vrcavost dešavanja.

Najraznovrsnije video zabeleške različitih, malih i velikih događaja nastajale u periodu dugom preko dvadeset godina, grade složenu kompoziciju filma. Mahdi Fleifel nas uvodi u bogatu porodičnu video arhivu koju je u početku stvarao njegov otac, a onda je preuzeo i on sam. Zahvaljući tome ova hronika je eksluzivni ulazak u prostore kojima je najstrože zabranjen pristup strancima i dragoceni izvor dosad neviđenih saznanja o životu u jednom od velikih palestinskih izbegličkih logora u Libanu.

Očaravajuće duhovit, pun života i neverovatnih prizora ovaj dokumentarac jedinstvene atmosfere i delikatne narativnog toka otkriva u iznenađujućem svetlu prostor i ljude čiji je život prožet kolektivnim tragedijama i traumama. U sudaru zabavnog i melanholičnog, nadrealnog i apsurdnog “Svet nije naš” jeste svedočanstvo o jednom odbačenom mračnom kutku sveta, ali ujedno i velika apologija života i radosti.

Dokumentarac majstorski vođene naracije, duboko iskren, ličnog autorskog angažmana i vrhunskog, dosad retko zabeleženog autorskog podviga probijanja zida predrasuda i ideološki obojenih priča o sudbini jednog naroda.

Reč selektora: „Još jedan film o izbegličkom logoru, da, ali sa pristupom koji vrlo lično i topo i humoristički boji i informacije i emocije. O ljudima kao vi i ja.“


nakbafilmworks.gb.net
facebook.com/aworldnotoursmovie

Mahdi Fleifel

Mahdi Fleifel

Autor filmova i vizuelni umetnik iz Palestine, živi i radi u Londonu. Rođen 1979. u Dubaiju, odrastao je u palestinskom izbegličkom kampu u Libanu i kasnije u predgrađu danskog grada Helsinger. Diplomirao je 2009. na britanskoj Nacionalnoj filmskoj i televizijskoj školi u Londonu. Film koji je snimio na prvoj godini studija „Arafat i ja” prikazan je na više od stotinu festivala širom sveta i osvojio brojne nagrade, kao i njegovi drugi kratki studentski filmovi. Sa irskim producentom Patrikom Kembelom 2010. osniva producentsku kuću u Londonu pod imenom Nakba Filmworks.

Izabrana filmografija

SVET NIJE NAŠ (A WORLD NOT OURS), 2012.